Budgettet ser pænt ud

29. november 2011

Rettelse: I første version af denne artikel fremgik det fejlagtigt, at anlægsbudgettet her kort før byggeriets afslutning er på 405 millioner kroner. Det korrekte tal er 398 millioner kroner, svarende til en afvigelse på kun seks procent i forhold til det allerførste budget, som blev lagt et års tid før byggestart. Vi beklager fejlen.

 

Det kræver mere end hammer og skruetrækker, når man opfører verdens største bioenergianlæg. Et af de vigtigste stykker værktøj for ethvert stort projekt er nemlig regneark og lommeregner. Og seneste opdatering af produktionstal og økonomi viser, at det ser ganske fornuftigt ud.


For to år siden - længe før byggestart - blev anlægsinvesteringen anslået til 375 millioner kroner. Seneste opgørelse over det næsten færdige byggeri viser 398 millioner kroner - altså seks procent højere. Og det er ganske pænt, vurderer adm. direktør i Maabjerg BioEnergy Drift Jørgen Udby:


"Vi fik en del ekstraudgifter til vinterforanstaltninger på grund af den langvarige frost sidste vinter. Men den væsentligste årsag til justeringen er vores aftale med Arla. Den indebærer, at vi skal anlægge en rørledning, og at vi skal foretage en mindre investering i produktionsanlægget for at kunne modtage bl.a. ostevalle."


Jørgen Udby understreger, at man på ingen måder skal være bekymret over, at der bliver investeret lidt mere i anlægget - nærmest tværtimod.


"Det vil tjene sig hjem igen efterhånden, fordi vi får gode råvarer til en fornuftig pris. Som enhver anden virksomhed investerer vi jo for at kunne skabe et forbedret afkast på sigt," forklarer han.


Foruden aftalen med Arla, som skal levere 98.000 tons ostevalle pr. år, har Maabjerg BioEnergy netop indgået aftale med Karup Kartoffelmelfabrik, som årligt vil levere 13.000 tons kartoffelpulp. Pulp er et proteinrigt restprodukt, som også anvendes til kreaturfoder. De 13.000 tons pulp bliver til ca. 1 million kubikmeter biogas. Dermed er biogaspotentialet 3-4 gange så stort pr. tons råstof som svinegylle.


Jørgen Udby er meget glad for aftalen med Karup Kartoffelmelfabrik, som er den seneste industri-leverandøraftale, der er faldet på plads. Forventningen er, at der kommer endnu flere aftaler på plads, inden Maabjerg BioEnergy går i kommerciel drift i april 2012.


 Maabjerg BioEnergy begynder at fylde råstof på anlægget allerede 7. januar 2012, hvor den første prøveproduktion vil finde sted. På grund af travlhed vil der dog ikke blive den store festivitas i januar, og af samme årsag er der lukket for offentlige rundvisninger indtil foråret 2012, når anlægget kører i normal drift.


Klik her for at se nøgletal for Maabjerg BioEnergy.


« Tilbage

Siden er opdateret 1. december 2011