Det er tanken, der tæller...

29. september 2010

De seks ståltanke bliver bygget

Der er mildt sagt livligt på byggepladsen hos Maabjerg BioEnergy: 14 tanke er lige nu under opførelse, seks af dem i stål og resten i beton. Og byggeleder Ove Vendelbo er godt tilfreds med arbejdets fremdrift.

 

"Her ved månedens slutning er vi i gang med at støbe fundamentet til den sidste af de seks ståltanke. Og på de tanke, hvor vi er nået længst, er man lige nu nået op i en højde af cirka 15 meter, men de vokser yderligere, sådan at de færdige ståltanke bliver cirka 25 meter høje," fortæller han.

 

Som man kan se i vores video-reportage, bliver ståltankene bygget på en lidt ukonventionel måde - fra toppen og nedefter: Først samles toppen, og så løftes hele konstruktionen med donkrafte, efterhånden som man er klar til at montere en ny sektion af tanken.

 

Støbningen af fundamenter til de otte styks, seks meter høje, betontanke er også godt undervejs. Betontankene vil dog kun rage fire meter over jorden, idet bunden vil være under jordoverfladen. Her er de første fire tanke ved at være på plads.

 

I det hele taget bliver der kørt masser af beton ind på pladsen lige nu.

 

"Byggeentreprenøren har netop afsluttet støbning af fundamentet til den 95 meter høje skorsten. Sådan én vil jo blive påvirket af vinden, så den skal sikres godt. Derfor er der gået 225 kubikmeter beton til fundamentet," forklarer Ove Vendelbo.

 

95 meter lyder af meget, men skorstenen vil dog ikke række højere mod himmelen end skorstenen på Måbjergværket, som er cirka 110 meter høj.

 

Også fundamentet til Maabjerg BioEnergys hovedbygning er påbegyndt. Ifølge arkitekten bliver bygningen med sin længde på 150 meter en af de største enkeltbygninger i Holstebro.

 

Arbejdet vil opførelse af tankene vil fortsætte den næste måneds tid. Selv om den første nattefrost i skrivende stund er ved at smelte, så er der stadig is i maven hos byggelederen.

 

"Man kan støbe beton, så længe det er varmere end fem frostgrader, så hvis vi får en ganske almindelig dansk vinter, bliver det overhovedet ikke noget problem," siger Ove Vendelbo.

 

I løbet af efteråret vil Maabjerg BioEnergy etablere en lille udstilling lige uden for byggepladsen, så interesserede kan lægge vejen forbi og få mere information om bioeneri og samtidig følge byggeriet.

Det kan dog ikke lade sig gøre, før der blandt andet bliver etableret en rigtig vej ind til byggepladsen, og samtidig er området fortsat "hjelm påbudt"-område, så for en sikkerheds skyld opfordres interesserede indtil videre til at følge byggeriet på sikker afstand - f.eks. via det webcam, som har et rigtig godt overblik over hele pladsen.

 

 
« Tilbage

Siden er opdateret 10. august 2011