Interview: ”Jeg vil fortælle om Maabjerg BioEnergy til mine børn og børnebørn”

30. juni 2011

Entreprenør Erling Jensen A/S er en af byggepartnerne hos Maabjerg BioEnergy. Foto: Thomas Maxe.

Det første spadestik var knap nok overstået, inden folkene fra Entreprenør Erling Jensen A/S gik i gang på byggepladsen hos Maabjerg BioEnergy. Og med ansvaret for bl.a. opførelse af hovedbygningen bliver entreprenøren fra Nykøbing Mors også en af dem, der kommer til at aflevere nøglerne til driftschefen ved årsskiftet.


Maabjerg BioEnergy er en stor opgave for entreprenøren. Stor i mere end én forstand, forklarer projektleder Allan Jensby, Entreprenør Erling Jensen A/S:


"Vi betragter det som meget vigtigt at kunne skrive Maabjerg BioEnergy på vores CV. Vi havde i forvejen været med til at bygge Skive Fjernvarme, som var verdens første af sin art, så vi syntes, det lød utroligt spændende også at skulle bygge verdens største bioenergianlæg af sin art."


Allan Jensby vurderer, at den slags prestigefyldte opgaver gør det lidt nemmere for entreprenøren at opnå prækvalifikation til fremtidige projekter. Og han lægger ikke skjul på, at Entreprenør Erling Jensen A/S godt kan tillade sig at prale af Maabjerg BioEnergy.
 

"Det har selvfølgelig givet noget arbejde, men det er jo også en utrolig flot bygning. Det er helt sikkert noget, som jeg vil fortælle mine børn og børnebørn om, at jeg har været med til at bygge. Vi er da også stolte af, at vi her midt i 'udkantsdanmark' på Mors kan være med i den slags projekter. Det er helt unikt," siger Allan Jensby.


Han har da også al mulig grund til at være stolt af byggeriet, som skrider frem helt efter planen. I skrivende stund er man endda lidt foran planen på et af de mange delprojekter, nemlig hovedbygningens tag.
 

"Vi skal have lagt cirka 3000 kvadratmeter tag. Hvis alt går glat, og hvis vi er heldige med vejret, så kan vi klare det på en uges tid - altså sådan, at taget ligger på plads helt op til fem uger før planlagt. Det giver en god 'buffer' til nogle af de andre delopgaver, så vi har de bedst mulige forudsætninger for at holde den samlede tidsplan," forklarer Allan Jensby.


Hovedbygningens tagbelægning er lavet af byggematerialet kalzip, som er særligt behandlede aluminiumsplader. Pladerne bliver leveret på byggepladsen i ruller. I en særligt indrettet container bliver pladerne så bukket, formet og valset ud, så de er klar til montage rundt om den ellipseform, der pryder toppen af hovedbygningen. Nogle af kalzip-pladerne bliver op til 75 meter lange, så montagearbejdet er afhængigt af, at vinden er forholdsvis rolig.


Maabjerg BioEnergy skal stå færdigt omkring årsskiftet. Efter en test- og indkøringsperiode vil anlægget gå i kommerciel drift i foråret 2012.

 

Fakta: Entreprenør Erling Jensen A/S og Maabjerg BioEnergy

  • Entreprenør Erling Jensen A/S, der har hovedsæde i Nykøbing Mors, var en af de første entreprenører, der rykkede ind på byggepladsen hos Maabjerg BioEnergy, og det bliver en af de sidste, som forlader pladsen, når byggeriet står færdigt ved årsskiftet.
  • I begyndelsen af byggefasen beskæftigede Entreprenør Erling Jensen A/S ca. 10 mand, men antallet voksede gradvist, så der pt. er 35 mand beskæftiget med byggeriet af Maabjerg BioEnergy. Opgaven har givet beskæftigelse til omtrent lige så mange mennesker hos leverandører, vurderer Entreprenør Erling Jensen A/S.
  • Byggeentreprisen tæller 8000 mandtimer bare til betonarbejdet. Erling Jensen har anvendt 2500 kubikmeter beton, 43 tons stang-armering og 21.000 kvadratmeter net-armering til rørkanaler, to af tankene og - ikke mindst - hovedbygningen.« Tilbage

Siden er opdateret 9. august 2011