Ostevalle bliver til biogas

30. marts 2012

Der går cirka fire liter mælk til at fremstille ét kg flødeost, og når Arla Holstebro Flødeost producerer 200 millioner bægre med flødeost på årsplan, så bliver der rigtig meget ostevalle til rest. På årsplan bliver det til cirka 98.000 tons ostevalle, og det bliver fremover omsat til 3,5 - 4 millioner kubikmeter biogas hos Maabjerg BioEnergy.

 

Projektleder Nikolaj Jørgensen, Arla Holstebro Flødeost, og driftschef Viggo Mose, Maabjerg BioEnergy, drejer på håndtaget og sender den første ostevalle ud til biogasanlægget. Foto: Jens Bach.

Pumperne i kælderen under Arlas ostemejeri er netop begyndt at sende ostevallen ud til det nærliggende biogasanlæg, da en ny 2,7 km lang rørledning blev meldt klar tidligere på ugen. Og selv om det foregår under jorden, så vil det kunne mærkes på gadeplan også, fortæller mejerichef Lene Bjerg Jacobsen:


"Tidligere blev ostevallen kørt med lastbil ud til gårde i nærområdet, hvor man har brugt det til foder. Så rørledningen betyder faktisk, at trafikken - og den luft, vi indånder - bliver skånet for 135.000 km lastbilkørsel om året."


Foreløbig er den ene af to parallelle rørledninger taget i brug. Efter påske bliver et filtreringsanlæg monteret hos Maabjerg BioEnergy, og så kan der åbnes for pumperne på den anden ledning, der vil sende yderligere 20 tons ostevalle i timen ud til biogasanlægget. Denne mere vandholdige del af ostevallen vil gøre gavn som mere end blot råvare til biogasproduktion, fortæller Maabjerg BioEnergys driftschef Viggo Mose:


"Filtreringsanlægget udskiller en masse vand, som vi kan bruge i processen på Maabjerg BioEnergy. Det betyder, at vi kan spare omkring 50.000 kubikmeter vandværksvand om året, så det er en meget stor miljøgevinst."


Samtidig vil et basisk restprodukt fra osteproduktionen kunne anvendes til rengøring af rørledningen og filtreringsmaskinen. Og bagefter vil det basiske skyllevand blive neutraliseret i biogasanlægget, hvor der sker en naturlig forsuring. Så biomassen fra Arla Holstebro Flødeost sparer altså indkøb og brug af industrielle kemiske produkter hos Maabjerg BioEnergy, når det hele sker ved naturlige processer.


Hverken Arla eller Maabjerg BioEnergy ønsker at gå i detaljer med den økonomiske del af aftalen, men begge parter føler, at de har gjort en god handel. Og Arlas projektleder, PTU-ingeniør Nikolaj Jørgensen bekræfter, at man har haft et godt samarbejde på det praktiske plan også:


"Normalt samarbejder vi med en enkelt ekstern partner eller to. Men her har vi haft flere led af underleverandører, som har været involveret for at få etableret rørledningen og for at få processen sat op. Det har været rigtig spændende at være med til, og det har kørt utroligt godt," siger han.


Maabjerg BioEnergy er fortsat i en indkøringsfase. Med tiden vil anlægget komme op på at behandle i alt 650.000 tons biomasse på årsplan. Det bliver til knap 18 millioner kubikmeter biogas. Overgangen fra indkøring til normal drift bliver markeret ved en officiel indvielse 18. juni 2012.

 


« Tilbage

Siden er opdateret 30. marts 2012